İletişim Bilgileri
Telefon |
: |
(312)
3597545 |
Faks |
: |
(312)
3593430 |
Adres |
: |
Kütükçü Alibey Cad. No:4
Kalaba/ Keçiören/ Ankara |
Web Sitesi
http://www.dmi.gov.tr
Hakkında
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün web sitesidir. Sitede hava, deniz tahminlerine, önceki yıllardaki sıcaklık vb gibi değerlere ve kurum hakkında bilgilere ulaşılabilir.
DMİ Genel Müdürlüğü'nün merkez teşkilatında meteorolojik hizmetleri yürütmek üzere altı daire başkanlığı (hava tahminleri, zirai meteoroloji ve iklim rasatları, araştırma ve bilgi işlem, strateji geliştirme, idari ve mali işler, personel) hukuk müşavirliği, teftiş kurulu başkanlığı, sivil savunma uzmanlığı ve döner sermaye birimleri bulunmaktadır.
DMİ Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatıysa 23 meteoroloji bölge müdürlüğüyle bunlara bağlı 60 meydan, 125 sinoptik, 8 radiosonde, 4 radar, insanlı ve/veya insansız klimatolojik ölçüm yapan 443 istasyondan oluşmaktadır.
DMİ Genel Müdürlüğü, yurt yüzeyine yayılmış geniş bir istasyon ağı ve üçbini aşkın (3242 personel, 2929 kadrolu, 313 4B) personeliyle askeri ve sivil sektörün meteorolojik desteğini sağlamak üzere ulusal ve uluslararası standartta 24 saat hizmet vermektedir.
Cumhuriyetin ilanında meteoroloji alanında Kandilli Rasathanesi çalışmaktadır. Meteorolojik bilgilere duyulan ihtiyaç, kısa sürede ülkenin her tarafında birbirinden bağımsız meteoroloji birimlerinin kurulmasına neden olmuştur. İsmet Paşa’nın Başbakanlık yaptığı Cumhuriyet Hükümeti, Türkiye’de meteorolojik çalışmaları yürütmek için Budapeşte Rasathanesi Şube Müdürü Prof. Antal Rethly’i görevlendirmiştir. 1925'te Türkiye’ye gelen Rethly, ön hazırlıklardan sonra 12 Kasım 1925'te Tarım Bakanlığı’na bağlı olarak Rasadat-ı Cevviye (Meteoroloji Enstitüsü) ismi ile Ankara Etlik’te ilk meteoroloji istasyonunu faaliyete geçirmiştir.
1926 sonunda Türkiye’nin Batı, Güney, Trakya ve Orta Anadolu Bölgelerinde iklim çalışmaları için gerekli meteorolojik veriler düzenli bir şekilde elde edilmeye başlanmıştır. Ankara’da kurulan meteoroloji merkezinin inşaatının sona ermesi ile Etlik’teki rasathane, 15 Ekim 1927 tarihinde yeni binasına taşınmıştır.
Türkiye’de bulunduğu yaklaşık iki yıllık sürede; yirmibeş tanesini bizzat kendisinin kurduğu, toplam 76 tane çeşitli tip ve büyüklükte meteoroloji istasyonlarından gözlem şebekesini oluşturan Prof. Dr. Antal Rethly, sadece 13 istasyonda çeşitli nedenlerle düzenli gözlem yapılmasını sağlayamamış ve 30 Ekim 1927'de ülkesine dönmüştür. 1928'de kurumun başına Halkalı Yüksek Ziraat Mektebi Hocalarından Prof. Ahmet Tevfik (Göymen) Bey getirilmiştir.
Prof. Ahmet Tevfik Bey, Meteoroloji Enstitüsü adını alan kurumun hızlı bir şekilde gelişmesini sağlayacak tedbirler almış, bütçeden Meteoroloji Enstitüsü için ayrı bir ödenek ayrılmasını ve kadro tahsisi yapılmasını sağlamıştır. Kısa sürede Meteoroloji Enstitüsü büyük gelişme göstererek, yurdun her tarafına yayılmıştır.
Kategorileri, Faliyet Alanları
fırtına
meteoroloji
meteorology
hava tahmini
hava raporu
sıcaklı ortalamas...